Metaalconstructies

Wat bedoelt men onder machinebouw?

Metaalconstructies zijn structuren en assemblages die gecreëerd werden met metaal. Meestal gebruikt men hiervoor staal of aluminium, maar ook inox is erg populair. Metaalconstructies vind je vooral terug in de industrie in de vorm van machines. Daarnaast worden er ook heel wat constructies vervaardigd voor de bouwsector of voor bedrijfspanden en huizen.

Verschillende soorten constructiemetalen

Meestal wordt staal gebruikt voor de productie van schepen, bruggen, loodsen, gebouwen en andere staalconstructies. Staal heeft een laag koolstofgehalte en is voldoende rekbaar. Het is dan ook vrij makkelijk te bewerken en om te vormen met zowel warme als koude technieken. Staal is zelfs eenvoudig te lassen zonder dat het hard of bros wordt.

Ook aluminium is een populair metaal voor staalconstructies. Aluminium is goed bestand tegen corrosie. Onbehandeld vormt het onmiddellijk een oxidelaagje dat het onderliggende materiaal beschermt. Aluminium is lichter dan staal en relatief eenvoudig bewerkbaar, maar toch erg sterk. Het is makkelijk te vinden, duurzaam, en volledig recycleerbaar.

RVS staat voor roestvast staal en wordt ook wel inox genoemd. RVS is een mengsel van voornamelijk ijzer, nikkel, chroom en koolstof. Hoe meer koolstof aanwezig is, hoe harder en moeilijker te bewerken het materiaal wordt. RVS is erg corrosiebestendig, waardoor het zeer geschikt is voor offshore toepassingen of de petrochemie.

Voorbeelden van metaalconstructies

Vooral in de industrie, de bouwsector en bij particulieren kunnen we metaalconstructies terugvinden. Voor industriële doeleinden worden o.a. machines, opslagreservoirs en leidingen gecreëerd uit staal of inox. Daarnaast zijn er heel wat constructies die ontwikkeld werden om ondersteuning te bieden in de bouw. Zo kunnen pilaren, stalen liggers of andere bouwmaterialen samen een metaalstructuur vormen die helpt in het bouwproces.

Ook in bedrijfsgebouwen of zelfs in de huizen van particulieren botsen we op verscheidene metaalconstructies. Zo worden voor serres, veranda’s en orangerieën volledige staalconstructies opgebouwd. Maar ook trappen, trapleuningen, balustrades, hekwerk en poorten bestaan vaak uit RVS of aluminium. Tegenwoordig wordt de industriële look doorgetrokken naar metalen ramen en deuren. En zelfs een designtafel of -meubel binnen wordt al eens ontwikkeld uit staal.