Domotica

Waarvoor staat domotica?

Onder domotica verstaat men het verbinden van alle elektronica, technische voorzieningen en netwerken in en om een woning. Met als doel bepaalde processen te automatiseren en zo de kwaliteit van wonen en leven te verbeteren. Om alles zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, wordt hiervoor gebruik gemaakt van sensoren en andere geavanceerde technologie.

In het woord ‘domotica’ vinden we ‘domus’ terug, wat Latijn is voor ‘huis’. Het achtervoegsel ‘-tica’ verwijst naar toegepaste wetenschap. Bij domotica gaat men de mogelijkheden van industriële bedrijfsautomatisering dus toepassen op woningen. Daarom spreekt men ook wel eens van huisautomatisering of smart homes.

Inzetgebieden van domotica

Domotica werd oorspronkelijk gecreëerd om meer autonomie te kunnen schenken aan personen met een functiebeperking. Zo konden hulpbehoevende individuen bepaalde huishoudelijke taken toch zelfstandig uitvoeren dankzij een aantal hulpmiddelen. Met de technologische vooruitgang groeide ook de interesse op de huizenmarkt. Vooral op vlak van verlichting, verwarming en telecommunicatie zijn er tegenwoordig heel wat mogelijkheden voor automatisering. De eindeloze toepassingen vind je terug over het hele huis:

  • Verlichting: wanneer iemand aanbelt het licht in de hal automatisch laten aanspringen.
  • Ramen en zonnewering: het openen en sluiten automatisch laten verlopen aan de hand van temperatuursensoren.
  • Badkamer: water automatisch laten lopen wanneer de handen in de buurt van de kraan komen, om hygiënische redenen en om waterverspilling te vermijden.
  • Keuken: het koffiezetapparaat voorprogrammeren om ’s ochtends te ontwaken met koffie die al klaarstaat.
  • Telecommunicatie en informatie: vanop afstand kunnen inloggen in je huis door je domoticasysteem aan het internet te koppelen.

Wat kan domotica voor jou betekenen?

Domotica maakt het leven makkelijker, maar het is meer dan zomaar wat luxe. Enkele voordelen:

  • Het openen van de garagepoort met je gsm of het voorverwarmen van je buitenverblijf bijvoorbeeld.
  • Zo kan je een aanwezigheidssimulatie instellen om inbrekers af te schrikken of openen de ramen automatisch bij CO-alarm.
  • Sensoren die aanwezigheid detecteren, kunnen als er niemand thuis is de verlichting en verwarming uitschakelen.

Langer in je eigen huis wonen. Door bijvoorbeeld het fornuis na een tijdje automatisch uit te schakelen, kunnen er heel wat risico’s worden ingeperkt