Metaalbewerking

Wat verstaat men onder metaalbewerking?

Met metaalbewerking bedoelt men het bewerken van metalen om onderdelen, assemblages of grotere structuren te creëren. Onder die categorie kunnen we zowel sieraadontwerpers als machineproducenten en bruggenbouwers onderbrengen. Metaalbewerking kan dus gezien worden als ambacht, kunst, wetenschap of een industrieel proces naargelang de toepassing.

Categorieën van metaalbewerking

Metaalbewerking omvat intussen meer dan de traditionele smid die het ijzer heet smeedt om te behandelen. Tegenwoordig beschikt men over een heel arsenaal aan technieken om de verschillende metalen te bewerken. Zo spreekt men van verspanende, niet-verspanende en verbindingsprocessen. Spanen is het bewerkingsproces waarbij delen van het materiaal worden verwijderd en restafval wordt gevormd. De oorspronkelijke massa vermindert, terwijl het voorwerp meer en meer de gewenste vorm aanneemt. Niet-verspanende processen omvatten bewerkingen waarbij geen afval vrijkomt.

  • Verspanende bewerkingen: draaien, boren, frezen, zagen, slijpen, graveren…
  • Niet-verspanende behandelingen: buigen, hameren, stempelen, walsen, persen, gieten…
  • Verbindingsprocessen: lassen, galvaniseren, solderen…

De meest gebruikte metalen voor bewerking zijn staal, aluminium en RVS of inox. Al zijn er ook steeds meer metaalbewerkers die bovenstaande technieken toepassen op kunststof.

Waarvoor wordt metaalbewerking gebruikt?

Tenzij metaalbewerking beoefend wordt als hobby, ambacht of kunst, wordt er voornamelijk geproduceerd voor industriële doeleinden. Via verschillende bewerkingstechnieken worden kleine of grote constructies gerealiseerd. De eindproducten zijn dan ook terug te vinden in veel meer vormen dan je zou denken.

Machinebouw is zowat de meest gebruikte toepassing van metaalbewerking. Dankzij een combinatie van technieken wordt staal of ander metaal omgevormd tot geavanceerde apparatuur. Ook voor de automotive sector en voor andere transportmiddelen zoals schepen en treinen zijn grote metaalconstructies nodig. Zelfs bruggen en gevelbekleding zijn veelgebruikte toepassingen, net zoals de aluminium binnenafwerking in gebouwen.

Ook op kleinere schaal kunnen we de eindproducten van metaalbewerkingtechnieken terugvinden. Heel wat speeltoestellen voor kinderen werden geconstrueerd uit metalen onderdelen. Zelfs delen van verlichting of designartikels zijn wellicht zorgvuldig en veelvuldig bewerkt om hun uiteindelijke vorm te verkrijgen.