Koeriers

Wat zijn koeriers?

Koeriers vervoeren zendingen in opdracht van iemand anders. Daarmee bedoelt men de ophaling en bezorging van brieven of een kleine hoeveelheid goederen. Al in het Oude Egypte maakten de farao’s gebruik van dergelijke bodes of bezorgers. Ze namen koeriers in dienst om de regels en wetten in hun gebied te verspreiden.
Achteraf ontstond een gecentraliseerd systeem voor postbezorging waar zowat iedereen gebruik van maakte. Maar onze huidige samenleving wordt steeds ongeduldiger en vluchtiger. Ondernemingen willen inspelen op die trend en voorzien in de persoonlijke behoeften van hun klanten. Ondermeer door de opmars van online shoppen is er weer nood aan koeriers. Een veilige, snelle en persoonlijke bezorging van je pakketjes is tegenwoordig de maatstaf.

Soorten Koeriers

Naargelang de behoeften van de klant, het type van vervoer of de snelheid van bezorging, kan je verschillende soorten koeriers onderscheiden.
Een pakketje zo snel mogelijk op de bestemming krijgen is doorgaans het hoofddoel. Wanneer het echt vlug moet gaan, kan je kiezen voor een expresdienst of sneltransport. Soms is het net belangrijker om zo goedkoop mogelijk te werken of een pakketje just in time af te leveren. Ook voor regionale, nationale of internationale zendingen kies je best de koeriersdienst die het best bij jou past. Koeriers bieden vaak verschillende diensten aan om aan alle mogelijke behoeften te voldoen.

Afhankelijk van de omvang van de zending en de leverwijze, kunnen er andere vervoersmiddelen worden ingezet. Kleinere pakketjes met meerdere bestemmelingen in eenzelfde streek worden voornamelijk door auto’s of kleine bestelwagens vervoerd. Voor een groot aantal goederen aan hetzelfde adres zal men vaker voor traditionele vrachtwagens kiezen. Tegenwoordig zie je zelfs steeds meer fietskoeriers in het straatbeeld opduiken. Die worden vooral gebruikt in stedelijke gebieden om o.a. afhaalmaaltijden aan huis te leveren.

Voordelen van een koerier

Waarom maken steeds meer bedrijven gebruik van een koerier of pakjesdienst voor hun zendingen?

  •  Vanuit commercieel oogpunt. Just in time of liever zo snel mogelijk? Internationaal, nationaal of regionaal? Of tegen een zo laag mogelijke prijs? Je kiest voor de koerier die het best voldoet aan de noden van je bedrijf.
  • Omwille van de snelheid. Brieven of pakjes komen sneller op hun bestemming aan.
  • Voor de expertise. De kosten en de foutenmarge liggen lager wanneer je een beroep doet op een externe specialist. Het hele proces is door hen volledig geoptimaliseerd.
  • Om persoonlijker te zijn. Door bijvoorbeeld locatie en tijdstip vrij te laten kiezen, kan je inspelen op de individuele behoeften van de klant.