HR-consulting

Wat is consulting?

Consultancy is het leveren van deskundig advies binnen een bepaald gebied van expertise tegen een vergoeding. Een derde partij kan een consultant inschakelen om de knowhow te verwerven die bij hen ontbreekt. Zo kunnen bedrijven een beroep doen op een externe professional om specifieke projecten of diensten tot een goed einde te brengen.

HR-consulting

De HR-afdeling is niet de makkelijkste afdeling van een onderneming. Personeel is gewoonlijk de grootste kost van ieder bedrijf, dus dat brengt heel wat verantwoordelijkheid met zich mee. Je moet de juiste mensen aannemen en de waardevolle talenten binnenshuis kunnen behouden. Waarbij je ook nog eens continu de complexe HR-wetgeving in het achterhoofd moet houden.
Ieder bedrijf heeft haar eigen specifieke HR-behoeften naargelang grootte en bedrijfsvorm. Om je beleid te optimaliseren, kan je altijd de expertise van een HR-consultant inschakelen. Een onafhankelijke doorlichting is erg nuttig om te kijken of je goed bezig bent. Of om te kijken waar het beter kan, waar kosten kunnen bespaard worden en waar bijsturing nodig is.

Van een HR-consultingbedrijf kan je o.a. hulp verwachten op volgende gebieden:

  • Selectie en verloop. Waar kan je het verschil maken op vlak van aanwerving en werknemerstevredenheid?
  • Sociaal-juridische documenten. Is alles conform de huidige wetgeving, zodat mogelijke boetes van de sociale inspectie vermeden kunnen worden?
  • Loonoptimalisatie. Wat is de optimale verloning voor werknemer en werkgever en welke andere beloningsopties vormen een waardige aanvulling?
  • Doorlichting van de bedrijfscultuur. Hoe staat het met de work-lifebalans en zijn er voldoende opleidingsmogelijkheden, evaluatiegesprekken en doorgroeimogelijkheden?

Voordelen van HR- consulting?

Je HR-beleid gedeeltelijk in handen geven van een extern consultingbedrijf kan erg voordelig zijn. Je hoeft niemand aan te werven, maar kan toch rekenen op wat extra expertise binnen je onderneming. Je kan zelfs tijdelijk of occasioneel een HR-expert inschakelen voor een bepaalde kwestie of een specifiek project. Zo betaal je hen enkel wanneer je effectief gebruik maakt van hun diensten.

Daarnaast komen consultants in veel bedrijven en kennen ze de best practices van de markt. Uit ervaring weten ze wat werkt en wat niet. Een externe consultant brengt een objectieve en onafhankelijke kijk met zich mee in het bedrijf. Zeker bij delicate personeelszaken of moeilijke beslissingen is dat een voordeel. Men moet zich geen zorgen maken over gevoelige of politieke kwesties en kan zich gewoon focussen op het verbeteren van je onderneming.

Competenties benoemen, verbinden en doen groeien. Dat is onze uitdaging.


Hoe zorgt u ervoor dat u hoog op de eerste pagina van Google prijkt? En dat mensen ook op uw link klikken?
Bij eXsto begeleiden we bedrijven in hun digitale groei. Internet en digitaal zakendoen is ondenkbaar geworden in onze moderne samenleving.