Machinebouw

Wat verstaat men onder machinebouw?

Machinebouw is het ontwerpen, ineenzetten en onderhouden van machines. Men kan machines op maat maken van het productieproces van een bedrijf of bestaande machines optimaliseren. Machines worden niet alleen geproduceerd voor de industrie of bedrijven, maar ook rechtstreeks voor eindgebruikers.

De industriële revolutie baande de weg voor het ontstaan van de machine-industrie. Voorheen werd er al eens iets vervaardigd op kleine schaal in ambachtelijke werkplaatsen. Daarbij ging het dan om kleine machines zoals klokken of wapens. Dankzij de industriële revolutie was het plots mogelijk om complexere installaties te creëren, zoals stoomgeneratoren voor o.a. transportmiddelen. Ook de opkomende fabrieken hadden nood aan grotere machines voor ondermeer textielproductie.

Voorwaarden en voorschriften voor machinebouw

Machinebouw houdt meer in dan eventjes een stalen constructie op poten zetten. Iedere machine moet namelijk voldoen aan heel wat voorwaarden:

  • Duurzaamheid: de machine moet van een hoge kwaliteit zijn om een langdurige optimale werking te garanderen.
  • Veiligheid: de machine moet veilig zijn in gebruik, wat ondermeer kan worden aangegeven via een CE-markering. Risico’s moeten zo veel mogelijk weggewerkt worden.
  • Bedieningsgemak: de machine moet makkelijk aanstuurbaar zijn en de instructies duidelijk.
  • Hygiëne: de machine moet makkelijk schoon te maken en te onderhouden zijn. In industrieën zoals de voedingssector zijn er erg strenge richtlijnen rond hygiëne.
  • Ergonomie: de machine moet zo gehanteerd kunnen worden dat ze geen fysieke klachten voortbrengt voor de gebruiker. Ook hierrond bestaan er heel wat Europese normen.
  • Milieuvoorschriften: de machine moet aan alle wettelijke milieuvoorwaarden voldoen.

De constructeur zou bij het bouwen van de machine alle richtlijnen en voorschriften in het achterhoofd moeten houden. Alleen zo kunnen machines een belangrijke rol innemen in de industrie en in het dagelijkse leven.

Verschillende categorieën van machines

De meest uiteenlopende gereedschapswerktuigen, installaties en huishoudelijke apparatuur behoren tot de machinebouw. Vooral de industrie is een belangrijke klant van machineproducenten. Daar is natuurlijk veel nood aan machines voor de automatisering van het productieproces. Maar ook de bouwsector en de landbouw zijn grote afnemers. Die wenden apparatuur aan om grote bouwprojecten te realiseren of als landbouwwerktuigen. Zelfs voor ventilatie en verwarming of distributie van water, gas en elektriciteit worden er speciale machines ontworpen. Daarnaast staat de machinebouw ook in voor consumentengoederen zoals wasmachines en koelkasten.